V Prešovskom kraji je značný záujem o náhradnú rodinnú starostlivosť

24.07.2004 Celý región

Približne 250 detí vhodných do náhradnej rodinnej starostlivosti a 104 žiadateľov z celého Prešovského kraja schopných ju vykonávať má vo svojom prehľade Úra...
Približne 250 detí vhodných do náhradnej rodinnej starostlivosti a 104 žiadateľov z celého Prešovského kraja schopných ju vykonávať má vo svojom prehľade Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove. Uviedla to 23. júla na tlačovej konferencii v Prešove jeho pracovníčka Valéria Andrijková.

Podľa nej záujem je značný a v 63 prípadoch sa podarilo sprostredkovať nadviazanie osobného vzťahu medzi dieťaťom a konkrétnymi žiadateľmi. Zdôraznila však, že \"väčšina žiadateľov má záujem o dieťa útleho veku, o dieťa nerómske, ktoré je zdravé\". To determinuje uspokojenie ich požiadaviek. \"Niektorí žiadatelia čakajú veľmi krátko, ale niektorí žiadatelia čakajú aj niekoľko rokov, \" dodala. Žiadateľmi sú zväčša bezdetné rodiny, dokonca aj rómske, ktoré chcú nerómske dieťa. Podľa Andrijkovej ťažko sa umiestňujú súrodenecké skupiny.
V roku 2003 umiestnili 38 detí do 32 náhradných rodín. Zatiaľ nedošlo k prípadu, aby dieťa odobrali z náhradnej rodinnej starostlivosti a vrátili ho do detského domova.
Predseda Spoločnosti priateľov detí z detských domov - Úsmev ako dar Jozef Mikloško v tejto súvislosti na tlačovej konferencii poznamenal, že spúšťajú celoslovenskú kampaň s názvom Náhradná rodina. Jej náplňou je informovať verejnosť o formách náhradnej rodinnej starostlivosti a reálnych možnostiach prijatia dieťaťa z detského domova do rodiny. Viac informácií o projekte je na internetovej adrese www.nahradnarodina.sk. Podľa neho treba obrátiť súčasný pomer, keď je na Slovensku v ústavnej starostlivosti asi sedem tisíc detí a tri tisíc detí v náhradnej rodinnej starostlivosti. \"Pomer by mal byť presne opačný, čím by sme sa prispôsobili vyspelej Európe, \" dodal.
(jj)
 

Vyberte región